Quanta Computers, een van de grootste notebookfabrikanten in Taiwan, ontslaat ongeveer duizend medewerkers, mogelijk heeft dit te maken met de slechte verkoopcijfers van BlackBerry’s Playbook, waarvan de productie flink is verlaagd. Quanta verzorgt voor RIM De productie van de Playbook.

Bronnen meldden dit aan DigiTimes, die op hun beurt om een reactie vroegen aan Quanta, deze wilde wel bevestigen dat er een groot aantal werknemers moet vertrekken, maar weigerde om commentaar te geven waarom.

Quanta maakt normaal gesproken de meeste producten in China, maar volgens de bron was BlackBerry-maker RIM bang dat Chinese producenten goedkope namaakversies van de Playbook zou maken. Daarom vroeg de Canadese telecomfabrikant of Quanta de Playbook in Taiwan kon produceren. Quanta verplaatste ongeveer tweeduizend medewerkers naar Taiwan zodat zij aan de Playbook konden werken.

De Playbook van RIM is helaas geen groot succes gebleken. In april voorspelde RIM dat het bedrijf vier tot vijf miljoen exemplaren van de Playbook zou verkopen dit jaar. Maar het bedrijf verscheepte slechts 800.000 exemplaren van de tablet in de eerste helft van het jaar. In het derde kwartaal nam dat aantal verder af naar slechts 100.000 stuks. Daarom zou Quanta volgens de bron hebben besloten om de productie terug te schroeven en duizend medewerkers te ontslaan. RIM heeft niet aangegeven te zullen stoppen met de productie van de Playbook.

Quanta is niet het enige bedrijf dat medewerkers ontslaat. Gisteren werd bekend dat 525 medewerkers bij Palm op zoek mogen gaan naar een nieuwe baan. Dit komt door een reorganisatie van de bedrijfsstructuur van HP, het bedrijf dat Palm enkele jaren daarvoor heeft overgenomen. De fabrikant wil het bedrijf opsplitsen in een hard- en softwaredivisie. Daardoor is er voor ruim 500 medewerkers niet langer werkgelegenheid binnen het bedrijf.