2min

Apple mag zich wederom komen verdedigen in de rechtszaal, ditmaal in de Verenigde Staten waar het is aangeklaagd wegens patentschending door chipfabrikant VIA Technologies. VIA eist een verkoopverbod op iPhones, iPads, iPods en Apple TV’s in de Verenigde Staten.

VIA Technologies is een grote chipfabrikant in de VS en bezit ook een groot patentportfolio op dit gebied van zo’n 5000 patenten. Volgens VIA maakt Apple met zijn Ax chips inbreuk op drie van deze patenten. Daarom moeten producten die deze chips bevatten uit de handel worden gehaald. VIA heeft een jury rechtszaak aangespannen in Wilmington, Delaware en bij de International Trade Commission (ITC).

CEO Wenchi Chen van VIA laat weten dat het bedrijf er alles aan zal doen om de belangen van de aandeelhouders te beschermen, ook als er patenten van het bedrijf worden geschonden.

Waarom VIA nu pas besluit om naar de rechter te stappen is niet geheel duidelijk, het zou er echter iets mee te maken kunnen hebben dat mevrouw Cher Wang, die nu chairman is in de raad van bestuur bij VIA, exact dezelfde functie vervuld bij smartphonemaker HTC. HTC is geheel toevallig ook in zeer heftige patentrechtszaken met Apple verwikkeld.

HTC nam twee maanden geleden ook het bedrijf S3 over van VIA. S3 maakt grafische chips die gebruikt kunnen worden in smartphones. S3 bezit echter ook 235 patenten waarvan er enkele worden gebruikt in de rechtszaak tegen Apple. Wang was een van de mensen die deze overname tot stand zou hebben gebracht.