2min

Een verassing zal het niet meer zijn dat ook Twitter heeft besloten om een kantoor te openen in het Ierse Dublin en dat uit te roepen tot hun Europese hoofdkantoor. Dat zorgt er namelijk voor dat Twitter tenminste 16 procent minder aan Europese belastingen hoeft te betalen. Twitter volgt hiermee het voorbeeld van veel andere grote Amerikaanse bedrijven.

Het kantoor van Twitter is het derde kantoor van het bedrijf. Het heeft ook nog een verkoopkantoor in Londen en het Amerikaanse hoofdkantoor in San Francisco.

Ierland heeft Europees laagste belastingtarief, de zogenaamde ‘corporation tax’ is slechts 12 procent, waar deze in Engeland al 28 procent is. Andere bedrijven zoals Google, Yahoo, AOL, Facebook, Paypal, LinkedIN, IBM, Microsoft, Oracle, Intel, Apple en HP hebben allemaal hun Europese hoofdkantoor in Dublin vanwege deze ene belastingregel.

Het aantal werknemers bij veel van deze bedrijven valt over het algemeen wel mee. Alleen Google heeft 2000 werknemers op het hoofdkantoor in Dublin, Facebook heeft er slechts 250 in Dublin. De kantoren worden niet geopend in Dublin vanwege de goede arbeidsmarkt.

Volgens Bloomberg heeft Google in totaal zo’n 3,1 miljard aan Europese belastingen weten te ontduiken door het Europese hoofdkantoor in Dublin te vestigen. Het deed dit door de inkomsten via een fiscale move van Ierland via Nederland naar Bermuda te schuiven en uiteindelijk weer terug naar Ierland. De Nederlandse belastingwet is ideaal voor buitenlandse bedrijven om belasting te ontduiken.

In het buitenland worden deze methodes al de ‘Double Irish’ en de ‘Dutch Sandwich’ genoemd. Google betaalt hierdoor buiten de VS slechts 2,4 procent belasting over hun inkomsten, het allerlaagste tarief van de top 5 van Amerikaanse technologiebedrijven.

De vraag is natuurlijk of ook Twitter de inkomsten straks via een dergelijke constructie via Nederland naar Bermuda gaat schuiven om de belasting te ontduiken.