Sebastiaan van Silfhout, de algemeen directeur van Nokia in Nederland, is er zeer stellig in: het besturingssysteem Windows Phone moet een succes worden. "Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B."

Nokia heeft het op dit moment behoorlijk zwaar. Een aantal jaar geleden had de Finse telecomfabrikant het grootste marktaandeel op de markt van mobiele telefoons. Vervolgens kwamen diverse concurrenten met smartphones waardoor de populariteit van Nokia tanende was. Nokia heeft wel getracht de concurrentie aan te gaan met Apple en Google door nieuwe smartphones op de markt te brengen met het Symbian besturingssysteem, maar dit bracht het bedrijf weinig succes.

Nokia richt zich met de nieuwe strategie vrijwel volledig op Windows Phone. Hiermee wil Nokia hun comeback gaan maken en een flinke portie van het verloren marktaandeel terugwinnen van de concurrenten. "Onze ambitie is dat dit nieuwe besturingssysteem een goed alternatief wordt voor Android en Apple. We willen steevast bij de eerste 3 van de wereld horen", aldus Van Silfhout.

Uiteraard zal Nokia zijn best moeten doen om klanten te overtuigen van Nokia smartphones met Windows Phone als besturingssysteem. Nokia richt zich daarbij op klanten tussen de 20 en 34 jaar en consumenten die hun mobiel willen inruilen voor een smartphone.

Van Silfhout belooft dat de presentatie van de Lumia 800 en Lumia 710 gisteren op de Nokia World conferentie in Londen niet de eerste en laatste toestellen zijn die Nokia de komende tijd zal lanceren. "We hebben onze eerste Windows Phone toestellen gepresenteerd, maar hier blijft het zeker niet bij. We hebben deze smartphones niet voor niets drie keer zo snel gelanceerd als normaal het geval is. We zijn weer op de weg terug en verwachten dan ook veel van de nieuwe toestellen. We willen het systeem groot maken over de hele wereld", zegt Van Silfhout.

De algemeen directeur is zeer stellig over Windows Phone: als dit besturingssysteem niet aanslaat zal dat consequenties hebben voor Nokia. "We willen steevast bij de eerste 3 van de wereld horen. Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B", aldus Van Silfhout.