2min

Het Finse Nokia heeft alles ingezet om van Windows Phone een succes te maken. Als het bedrijf er met dit besturingssysteem niet in slaagt om Nokia opnieuw op de kaart te zetten, dan lijkt het einde in zicht. "Plan B is dat plan A slaagt."

Dat zegt vice-president Victor Saeijes in een interview met een Zweedse krant. Weliswaar kondigde Nokia deze week de laatste versie van het mobiele besturingssysteem Symbian aan, genaamd Belle. Een select aantal telefoons waaronder de Nokia N8, E6, E7, X7, C7, C6-01 en Oro kunnen binnenkort deze update via de Nokia Suite binnenhalen.

Een goede ontwikkeling, maar onvoldoende om Nokia weer op de kaart te zetten, zo oordeelt Saeijes. Volgens hem kan het Finse bedrijf alleen een grote stap voorwaarts maken op de smartphonemarkt als Windows Phone een succes wordt. "Het is alsof we opnieuw beginnen. We moeten in de Verenigde Staten slagen als we wereldwijd willen slagen", aldus Saeijes.

Hij verwijst met zijn opmerkingen naar uitspraken die twee andere topmannen van het bedrijf eerder deden. Sebastiaan van Silfhout, de algemeen directeur van Nokia in Nederland, zei vorig jaar oktober al dat het besturingssysteem Windows Phone een succes moet worden. In zijn woorden: "Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B." Stephan Elop, de CEO van Nokia, zei een week later dat het "erop of eronder" zal worden voor Nokia. Tevens voegde hij eraan toe dat het bedrijf bezig is om een grote comeback te maken in de VS.

Het Finse bedrijf wil weer tot de grootste drie smartphonefabrikanten ter wereld behoren. Om dat doel te bereiken introduceerde Nokia vorig jaar oktober de Lumia 800 en Lumia 710. De commentaren over deze toestellen zijn wisselend, van zeer positief tot sceptisch. Nokia vertrouwt erop dat deze toestellen, die zijn uitgerust met Windows Phone 7.5 (Mango), een groot succes zullen worden. Inmiddels zijn er al meer dan één miljoen Lumia-toestellen over de toonbank gegaan.