De grote Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble heeft aan het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om onderzoek te starten naar de praktijken van Microsoft. Het computer- en softwarebedrijf eist van smartphone- en tabletproducenten die hun toestellen voorzien van Android een vergoeding voor het gebruik van dit besturingssysteem. De advocaat spreekt van ‘concurrentievervalsing’.

Barnes & Noble is niet te spreken over de werkwijze van Microsoft. De advocaat van de boekenketen zegt dat Microsoft zijn concurrenten op de kosten probeert te jagen door een vergoeding te vragen voor het gebruik van Android op hun toestellen. Hiermee probeert het bedrijf zijn concurrenten uit te schakelen. Bovendien smoort het innovatie in de sector. Daarom heeft de advocaat geëist dat het OM een onderzoek begint naar de werkwijze van Microsoft.

Microsoft stapte onlangs naar de International Trade Commission (ITC) om een verkoopverbod voor de Nook Tablet te eisen. Volgens het computerbedrijf uit Redmond maakt de tablet inbreuk op tenminste vijf patenten die in zijn bezit zijn.

"Alle moderne besturingssystemen bevatten vele gepatenteerde technologieën. Microsoft heeft verschillende patenten voor Windows en stelt deze tegen redelijke voorwaarden beschikbaar voor besturingssystemen zoals Android. Wij verstrekken met alle liefde ook een licentie aan Barnes & Noble", aldus Microsoft in een verklaring.

Deze week maakte Barnes & Noble bekend dat het later deze maand de Nook Tablet zal lanceren. Deze draait op het Android 2.3. Microsoft bezit patenten die gebruikt worden in dit besturingssysteem en vraagt daarom aan smartphone- en tabletfabrikanten een vergoeding. Zo betalen onder meer Acer, Huawei, HTC en Samsung Microsoft om Android te mogen installeren op hun toestellen. Het zou dan niet meer dan vanzelfsprekend zijn dat Barnes & Noble ook geld ophoest hiervoor.

De rechtszaak tussen Microsoft en Barnes & Noble zal volgend jaar februari aanvangen.