Een Amerikaanse rechter heeft in een rechtszaak een opmerkelijk besluit genomen. De rechter in kwestie heeft de verdachte namelijk gedwongen om haar harde schijf te ontsleutelen.

Dit is een hoogst opmerkelijk uitspraak, omdat er in de Verenigde Staten een wet is die verdachten het recht geeft om niet mee te werken aan hun eigen veroordeling. Volgens de rechtbank zou de wet in deze situatie echter niet van kracht zijn. De rechter vindt het namelijk een praktische handeling. De vrouw moet vóór 21 februari de harde schijf ontsleutelen.

De advocaat van de verdachte is het niet eens met de beweegredenen van de rechter en heeft laten weten dat zij in hoger beroep zullen gaan tegen de uitspraak.

De vrouw wordt verdacht van hypotheekfraude en het bewijsmateriaal hiervan zou mogelijk te vinden zijn op de harde schijf van de laptop van de vrouw. De harde schijf is echter versleuteld met de nodige beveiligingssoftware, waardoor deze niet voor iedereen toegankelijk is. De rechter heeft nu bepaald dat de vrouw deze moet ontsleutelen vóór de genoemde datum. Doet zij dit niet, dan kan zij zeer waarschijnlijk nog een extra aanklacht tegemoet zien.