Een rechter in Virginia heeft besloten dat de politie de smartphone of tablet van een beklaagde moet kunnen ontgrendelen middels diens vingerafdruk. De autoriteiten mogen echter niet eisen dat de ontgrendelingscode wordt overhandigd.

De rechter is van mening dat de overdracht van een vingerafdruk overeenkomt met het overhandigen van DNA-materiaal of een voorbeeld van het handschrift, wat volgens de wet wel toegestaan is. Het openbaren van een wachtwoord of pincode kan daarentegen volgens het vijfde amendement niet afgedwongen worden.

De uitspraak is aan de hand van deze uitleg wellicht logisch te noemen, maar het kan grote gevolgen hebben. Tot op heden hadden de autoriteiten doorgaans een zware dobber aan het verkrijgen van toegang tot een apparaat dat beveiligd is met een code, patroon of wachtwoord.

De vingerafdrukscanner van bijvoorbeeld de Apple iPhone 6 (review) en Huawei Ascend Mate7 (review) zien wij doorgaans als handiger en treffender, maar op deze manier kleeft er wel een flink nadeel aan, mocht je wat kwaads in de zin hebben.

Een saillant detail bij deze rechtszaak is dat de aanklagers geen idee hebben of het toestel van de beklaagde werkelijk beveiligd is met een vingerafdruk. Omdat het toestel al enige tijd geleden in beslag is genomen zal de vingerafdruk überhaupt niet meer worden geaccepteerd. Bij de iPhone wordt de authenticatie met vingerafdruk bijvoorbeeld uitgeschakeld als deze methode langer dan 48 uur niet meer gebruikt is of het toestel uitgeschakeld is geweest.