2min

De Franse rechtbank heeft bepaald dat Google een boete van 500.000 euro moet betalen. Dit omdat het internetbedrijf haar dienst Google Maps gratis aanbiedt, hierdoor zou het voor andere bedrijven vrijwel onmogelijk zijn om te concurreren. Voor deze vorm van machtsmisbruik moet Google diep in haar buidel tasten.

Het Franse mapping bedrijf Bottin Cartographes stapte naar de rechter om zich te beklagen over Google Maps. Doordat Google haar kaartendienst gratis aanbiedt, verstoort het de marktwerking. Volgens het Franse bedrijf is het de strategie van Google om haar dienst tijdelijk gratis aan te bieden om zo de concurrentie uit te schakelen en zo deze markt te domineren.

De rechtbank van Parijs stelde de aanklager in het gelijk. De rechter bepaalde dat Google een schadevergoeding van 500.000 euro moet betalen aan Bottin Cartographes. Daarnaast krijgt het internetbedrijf een boete opgelegd van 15.000 euro.

De advocaat van het Franse bedrijf zegt dat het opgelucht is dat er na een juridische strijd van twee jaar een einde aan de rechtszaak is gekomen. "We hebben de illegaliteit van Google’s werkwijze aangetoond om de concurrentie uit te schakelen. De rechtbank erkende het oneerlijke karakter van de gebruikte werkwijzen en stelde Bottin Cartographes in het gelijk. Het is de eerste keer dat Google is veroordeeld voor haar dienst Google Maps", aldus de advocaat.

In een reactie zegt Google dat het in beroep gaat tegen de uitspraak. Het internetbedrijf is van mening dat een gratis kaartendienst in het belang is van zowel internetgebruikers als bedrijven. Tevens is er volgens het bedrijf voldoende concurrentie in deze sector.