2min

Ziggo gaat de plannen om een telecomoperator te worden met een eigen mobiele netwerk niet uitvoeren, in plaats daarvan wil het bedrijf wifi-routers van klanten gaan gebruiken in combinatie met het Vodafone-netwerk.

De provider zou samen met UPC en Tele2 op de telecommarkt moeten gaan concurreren met KPN, Vodafone en T-Mobile. In de loop van het jaar vindt er een frequentieveiling plaats waarbij specifiek voor toetreders plek vrij is gemaakt.

In een prospectus voor de aankomende beursgang blijkt dat Ziggo door het gebruik van een netwerk van wifi-routers van klanten, aangevuld met toegang tot het netwerk van Vodafone, hoge kosten wil ontlopen voor de bouw van een eigen netwerk: "We werken aan een dienst om bellen, breedbandinternet en videodiensten aan te bieden, dat gebruikmaakt van onze eigen infrastructuur in en rond huizen, kantoren en publieke hotspots, aangevuld met toegang tot het netwerk van een andere provider op andere locaties in Nederland."

Doordat het aantal telecomoperators met een eigen netwerk in Nederland in de afgelopen jaren dankzij overnames van vijf naar drie daalde, wist de Tweede Kamer af te dwingen dat er minimaal twee nieuwe bedrijven de markt kunnen betreden bij de komende veiling van telecomfrequenties.

Indien Ziggo gebruik gaat maken van het Vodafone netwerk zal het geen volwaardige concurrent worden voor de huidige telecomoperators, aangezien in dat geval een vergoeding betaald moet worden voor het gebruik van het netwerk.

De tweede kabelaar van Nederland, UPC, had dezelfde plannen als Ziggo, maar zal waarschijnlijk ook afzien van het aanleggen van een eigen mobiel netwerk. Dit omdat het de kosten met Ziggo zou delen, nu Ziggo lijkt af te haken wordt het voor UPC mogelijk veel te duur. Wat de plannen van Tele2 zijn is nog onduidelijk.