2min

De verwachting was al uitgesproken, maar nu is het definitief. Vodafone en Ziggo mogen in Nederland fuseren. De Europese Commissie heeft hier zijn goedkeuring aan gegeven. Er kleeft wel een voorwaarde aan de fusie: Vodafone moet zijn bedrijfstak voor vast internet en telefonie afstoten.

Door de fusie ontstaat er een nieuwe onderneming in Nederland die zowel een vast netwerk, als een mobiel netwerk in handen heeft. Het gefuseerde bedrijf van Ziggo en Vodafone kan daarmee beter de concurrentie aangaan met KPN, dat de enige andere aanbieder in Nederland is met zowel een vast als mobiel netwerk.

Vodafone vindt het verder geen probleem om zijn vaste netwerk te verkopen. Het had zelf deze optie al aangedragen, in ruil voor goedkeuring van de fusie. Als Vodafone een koper heeft gevonden voor de divisie, moet ook die overname nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Of er al gesproken is met potentiële kopers is onduidelijk, Online.nl en Tele2 zijn op papier waarschijnlijk de beste kandidaten om de klanten van Vodafone over te nemen.

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt reageert als volgt op de fusie:
"Deze nieuwe onderneming gaat er komen. Het betekent een grote verandering in de Nederlandse telecommarkt", aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. "ACM bekijkt daarom of er aanpassing of aanscherping nodig is van de huidige regels, zodat er voldoende toegangsmogelijkheden blijven voor concurrenten op de netwerken. Op die manier zorgen we ervoor dat de consument voldoende keuze houdt."

Het zou kunnen dat het openstellen van het kabelnetwerk van Ziggo een van de manieren is waarop het ACM dat wil verzorgen. Dat is ook al met het netwerk van KPN het geval, en daardoor kunnen concurrenten soortgelijke diensten aanbieden aan de consument. In een brief liet minister Kamp van Economische Zaken al eens weten dat, indien de Europese Commissie de fusie goed zou keuren, hij het netwerk van Ziggo open zou willen stellen. Er is echter wel een probleem, want volgens de Europese regels mag slechts één provider gedwongen worden zijn netwerk open te stellen.

De daadwerkelijke fusie kan nog enige tijd op zich laten wachten. Eerst moeten de vaste bedrijfsonderdelen van Vodafone verkocht worden. Pas daarna kan de daadwerkelijke fusie ingezet worden.