Apple heeft gedurende het afgelopen weekend de garantieperiode op haar producten verlengd met één jaar verlengd, naar twee jaar. De nieuwe regelgeving geldt voor alle producten gekocht binnen het Europees grondgebied.

Apple veranderde haar garantievoorwaarden op last van een Europese regelgeving waarin staat geschreven dat iedereen recht heeft op een garantieperiode van twee jaar. Eerder gaf de fabrikant slechts een jaar garantie op haar producten. Omdat het hierbij gaat om een wet die binnen Europa geldt, is de nieuwe regelgeving alleen bedoeld voor Europees grondgebied. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten moeten consumenten het nog steeds doen met slechts een jaar garantie.

Door de regelgeving van Apple kwam het bedrijf onlangs nog in het beklaagdenbankje terecht. De fabrikant werd zo bijvoorbeeld in Italië bestraft doordat een rechter oordeelde dat Apple haar klanten misleidt met haar garantievoorwaarden. Hierin viel te lezen dat de consument recht heeft op een garantieperiode van slechts een jaar. De EU stelt echter een periode van minimaal twee jaar in haar richtlijnen. Ook de consumentenbond in Nederland heeft recent laten weten niet blij te zijn met regelgeving van Apple.