De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft een verzoek gedaan bij Kim Dotcom, oprichter en eigenaar van filesharingsite MegaUpload, om een man uit Ohio en soortgelijke gebruikers in staat te stellen om data terug te krijgen. Kyle Goodwin, de door de EFF vertegenwoordigde man uit Ohio, plaatste zijn video’s op de site als backup.

Zoals bekend zal zijn, werd MegaUpload medio januari offline gehaald door de FBI vanwege de aanwezigheid van illegale bestanden. Er zijn echter ook veel mensen die de website enkel voor legale doeleinden gebruikten. Zo plaatste Kyle Goodwin, eigenaar van OhioSportsNet enkel de video’s van zijn bedrijf op de filesharing-site als backup.

Goodwin betaalde 80 euro voor een Premium-abonnement van twee jaar, maar slechts dagen na een crash van zijn harde schijf werd de site offline gehaald, wat betekende dat Goodwin zijn video’s niet meer kon bereiken. Onder de vooralsnog verloren data zitten onder andere video’s met hoogtepunten van het kroost van ouders en een onvoltooide documentaire over het seizoen van een vrouwelijk voetbalteam.

De vertegenwoordiging van Goodwin door de EFF geldt tevens voor miljoenen andere gebruikers die momenteel niet bij hun data op MegaUpload kunnen komen. In het verzoek wordt gepleit voor een manier om de data alsnog beschikbaar te stellen aan de gebruikers van MegaUpload.

MegaUpload is in het bezit van zo’n 25 Petabyte aan data, maar de hoster van de website bevindt zich momenteel in zwaar weer. Het bedrijf kan geen vergoeding ontvangen van MegaUpload omdat de rekeningen zijn bevroren, maar de kosten voor het opslaan van de data liggen rond de 9.000 dollar per dag, waar niemand voor betaalt. Autoriteiten hebben de hoster verteld dat de data verwijderd kan worden zodra deze is gekopieerd.