2min

Samsung lijkt zich weinig aan te trekken van de afspraak om samen met Apple plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. In plaats daarvan lanceert het Zuid-Koreaanse bedrijf een nieuwe patentclaim tegen haar Amerikaanse concurrent. Samsung zegt dat Apple zich schuldig maakt aan patentinbreuk op 8 verschillende patenten.

Het is opmerkelijk dat Samsung met deze beschuldiging naar buiten treedt. Gisteren spraken het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf en Apple af om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Hiermee hopen ze een einde te kunnen maken aan de wereldwijde patentoorlog die tussen beide partijen woedt. Wereldwijd beschuldigen Samsung en Apple elkaar van patentinbreuk of schending van het modelrecht. Aan het eind van deze maand zullen de partijen gezamenlijk een verklaring afleggen over de vorderingen van de gesprekken.

Maar voor het zover is laat Samsung van zich horen door een nieuwe aanklacht te lanceren tegen Apple. Samsung beweert dat Apple acht patenten schendt die onder meer betrekking hebben op videocommunicatie, synchronisatie van multimediabestanden en een methode om data op te roepen op een klein scherm. Daarvan vallen twee patenten onder de zogeheten FRAND-voorwaarden. Hierin zijn afspraken opgenomen over het verlenen van standaard essentiële patenten tegen een eerlijke en redelijke prijs, zonder onderscheid tussen verschillende fabrikanten.

Momenteel verricht de Europese Commissie een onderzoek naar machtsmisbruik door Samsung. Het bedrijf zou zich mogelijk niet aan de afspraken houden die onder de FRAND-voorwaarden vallen. Als het bedrijf schuldig wordt bevonden kan de Commissie een boetebedrag opleggen dat kan oplopen tot 10 procent van de totale jaaropbrengst.

Apple heeft tot op heden nog niet gereageerd op de laatste beschuldiging van Samsung.