2min

Microsoft wordt verantwoordelijk gehouden voor het niet nakomen van afspraken die in 2009 met de Europse Unie werden gemaakt. Het Amerikaanse bedrijf zou gebruikers de mogelijkheid moeten geven om te kiezen uit verschillende webbrowsers, maar dit is niet binnen de afgesproken termijn gebeurd. Dit kan als het tegenzit een forse boete opleveren.

Microsoft strijdt al vele jaren tegen de Europese Commissie, wat het bedrijf al in totaal zo’n 1,28 miljard dollar aan boetes opleverde. De commissie die vanaf juli al onderzoek doet of Microsoft de gemaakte afspraken al nagekomen was geeft op basis van dat onderzoek aan nu formele stappen te gaan ondernemen tegen het bedrijf. EU-antitrust eurocommissaris Joaquin Almunia zegt dat de volgende stap het starten van een formele procedure is voor het breken van een afspraak.

Almunia zegt: ”Het zal geen lang onderzoek worden, omdat het bedrijf zelf expliciet heeft erkend de afspraak geschonden te hebben”. Omdat dit de tweede keer is dat Microsoft niet meewerkt aan een EU-beslissing kan het, mits schuldig bevonden, een boete van 10 procent van de inkomsten van het fiscale jaar tot 30 juni 2012 tegemoetzien. Dit zal neerkomen op een bedrag van 7,4 miljard dollar.

Op dit moment heeft chipfabrikant Intel nog het record in handen van de hoogste boete. Dit bedrijf kreeg in 2009 een boete van 1,36 miljard dollar, wat neerkwam op 4,15 procent van het inkomen over 2008.

Voor Microsoft speelt er nog een significant detail mee. Het blijkt dat de EU zich al langer stoort aan het feit dat bedrijven lak hebben aan hun regeltjes en wetgevingen. Het kan dus zijn dat antitrust-toezichthouders een voorbeeld willen stellen door Microsoft, gezien de grootte van het bedrijf en de lange geschiedenis, een gigantische boete op te leggen.