Het juridisch moddergooien tussen Apple en Samsung lijkt telkens zijn hoogtepunt bereikt te hebben als een van de twee partijen opnieuw iets doet wat de strijd nog heftiger maakt. Dit keer is het Apple die het vuurtje opstookt, Apple eist 2,5 miljard dollar schadevergoeding van Samsung.

Dit is de eis die Apple stelt in de rechtszaak tegen Samsung in de Verenigde Staten die 30 juli van start zal gaan. Apple is van mening dat het succes van Samsung op de smartphone- en tabletmarkt te danken is aan producten die inbreuk maken op patenten van Apple. Samsung is op dit moment wereldwijd marktleider met smartphones.

Apple heeft ook een onderbouwing voor de 2,5 miljard dollar die het eist. Volgens het bedrijf heeft Samsung 2 miljard dollar verdiend aan producten waarvan het uiterlijk is gekopieerd van Apple-producten. Apple vindt dat het daarom recht heeft op die inkomsten. Daarnaast hebben deze producten ervoor gezorgd dat Apple minder winst maakt en hiervoor wil het bedrijf nog eens 500 miljoen dollar zien. Tot slot zijn er nog andere technische patenten waarvoor Apple 25 miljoen dollar aan licentiekosten wil zien. Alles bij elkaar eist Apple dus 2,525 miljard dollar.

De vraag is nu hoe de Amerikaanse rechters deze zaak gaan behandelen. Het is inmiddels de zoveelste rechtszaak in het zoveelste land dat beide partijen voeren. Er zullen tijdens de rechtszaak die start op 30 juli een hele hoop producten gaan passeren, waardoor het erop lijkt dat dit een rechtszaak wordt die flink wat tijd in beslag gaat nemen.

Op dit moment is de Galaxy Tab 10.1 onderhevig aan een voorlopig verkoopverbod, deze rechtszaak moet bepalen of dit product verkocht mag gaan worden. De Galaxy Nexus is korte tijd onderhevig geweest aan een verbod maar dit verbod is nu tijdelijk opgeheven.

De Verenigde Staten is niet het enige land waar beide partijen elkaar bevechten in de rechtszaal. Ook in Australië, Duitsland en Nederland worden momenteel actief rechtszaken gevoerd. In Australië heeft de rechter beide partijen verzocht opnieuw rond de tafel te gaan zitten om met een oplossing te komen.

In Duitsland heeft een rechter gisteren besloten een verkoopverbod op te leggen op de Galaxy Tab 7.7. Dit verkoopverbod geldt voor heel Europa omdat Samsung de distributie verzorgt vanuit Duitsland.

Tot slot is Nederland ook toneel van de rechtszaken. Hier heeft Apple al twee keer een rechtszaak verloren van Samsung waarvan één keer in hoger beroep. Apple is nu naar de hoge raad gestapt. De inzet van deze rechtszaak is een verbod op de Galaxy Tab. Daarnaast moet Apple nog een vergoeding betalen aan Samsung omdat het bedrijf een licentie had moeten nemen op 3G-patenten van Samsung.

Samsung eiste in de rechtszaal 2,4 procent van Apple’s winst als vergoeding op deze patenten. Of Samsung dat er ook voor gaat krijgen is onduidelijk, waarschijnlijk moet de Hoge Raad dat gaan uitmaken.