2min

Een politieke rel lijkt onderweg nu Ecuador toch heeft besloten om Julian Assange politiek asiel aan te bieden. Dat heeft de minister van Buitenlandse zaken van Ecuador, Ricardo Pinto, zojuist laten weten. Assange zit al enige tijd in de Ambassade van Ecuador in Londen.

De reden voor Ecuador om Julian Assange asiel aan te bieden is omdat het land van mening is dat hij in de Verenigde Staten niet eerlijk berecht zal worden, aldus Pinto. De 41-jarige Assange heeft weinig vrienden in de VS nadat hij honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten met Wikileaks openbaar maakte.

In Zweden wordt Assange verdacht van verkrachting en het land heeft daarom om uitlevering gevraagd aan Groot-Brittannië. Assange is echter gevlucht naar de ambassade van Ecuador in Londen. Ambassades genieten echter een beschermde status waardoor Assange niet kan worden gearresteerd en uitgeleverd. Gisteren dreigde Groot-Brittannië echter om de beschermde status tijdelijk op te heffen zodat ze de ambassade kunnen betreden en Assange kunnen arresteren.

Volgens Assange is de aanklacht in Zweden een dekmantel en zal hij bij aankomst in Zweden snel worden uitgeleverd aan de VS. Groot-Brittannië heeft aangegeven dat er met het aanbieden van asiel in Ecuador voor hun niets is verandert, zij moeten Assange oppakken en uitleveren aan Zweden. Zodra de mogelijkheid zich voordoet zal dit dan ook gebeuren. Indien de Britten overgaan tot het intrekken van de beschermde status van de ambassade is er sprake van een internationale rel en zullen ongetwijfeld meer landen zich ermee gaan bemoeien.

Assange zit voorlopig dus opgesloten in de ambassade van Ecuador, want zodra hij een voet buiten de deur zet zal hij worden gearresteerd. Hij kan dus ook niet naar Ecuador vliegen.