1 min

Google wil mogelijk in de toekomst de gezichtsontgrendeling van Android verbeteren. De ontgrendelingsmethode is redelijk onveilig, maar een patentaanvraag lijkt erop te wijzen dat hieraan gewerkt wordt.

Google introduceerde enkele jaren terug een methode om je Android-apparaat te ontgrendelen met behulp je gezicht, dat door de camera werd geverifieerd. Die methode bleek makkelijk te omzeilen met een printje waarop het gezicht van de eigenaar stond afgebeeld. Google is zich daar ook van bewust en werkt mogelijk aan verbetering, het patent is in ieder geval alvast aangevraagd.

Natuurlijk is het dan nog maar de vraag of het patent ook wordt toegekend en werkelijk gebruikt wordt. Dat zullen we in de toekomst echter vanzelf zien. Mocht de verbetering er komen, dan zal het waarschijnlijk mogelijk worden om je apparaat te ontgrendelen door een bepaalde gekke bek te trekken door bijvoorbeeld je tong uit te steken, te glimlachen of een knipoog te geven.

De patentaanvraag omschrijft een methode waarbij een video wordt opgenomen tijdens het instellen van de vergrendeling waarin het rare gezicht wordt voorgedaan. Door het scherm van de telefoon bepaalde kleuren uit te laten zenden en de reflectie in de ogen te checken, zou bovendien gekeken kunnen worden of het om een realtime handeling gaat of dat iemand anders de telefoon met bijvoorbeeld een filmpje probeert te kraken.