2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

MobileMedia Ideas (MMI) heeft verklaard dat een jury van de rechtbank van de Amerikaanse staat Delaware tot een unanieme beslissing is gekomen, waarbij Apple schuldig werd bevonden op inbreuk van drie patenten van het bedrijf. MMI is een bedrijf waar zowel Nokia, Sony als MPEG-LA patenten hebben ondergebracht, om deze extra te beveiligen.

De drie patenten in kwestie gaan over de camera op smartphones, over het aannemen van een inkomend gesprek en het weigeren van een inkomend gesprek. MMI is blij met de uitspraak van de jury, daarnaast geeft Larry Horn, de CEO van MMI, aan dat zijn bedrijf als doelstelling heeft om de patenten zo breed mogelijk beschikbaar te maken. Maar zo wijst hij er op, Apple moet wel netjes een licentie afnemen bij ons.

Hoewel MMI volledig in zijn recht staat omdat het ook daadwerkelijk hun patenten zijn, wordt er her en der wel gefluisterd dat het bedrijf zich wel erg doet voorkomen als een zogenaamde patent troll. Een patent troll is een bedrijf dat patenten opkoopt en eigenlijk alleen rondkomt van licentiekosten voor patenten of, zoals nu met Apple waarschijnlijk gaat gebeuren, het innen van schadevergoedingen van bedrijven die geen licentie afgenomen hebben op een patent.

MMI heeft nog twee grote rechtszaken lopen tegen andere grote mobiele fabrikanten. Dit zijn zaken tegen Research in Motion, waar het gaat over 12 patenten en HTC, waar 11 patenten onder de loep genomen worden. In totaal beschikt MMI op dit moment over ongeveer 300 patenten. Op de vraag of MMI een juridisch vertegenwoordigingsbedrijf is van de drie eigenaren wordt ontkennend gereageerd. Het bedrijf geeft aan slechts een dochteronderneming te zijn.