1 min

De Indiase autoriteiten hebben de Finse fabrikant Nokia ervan beschuldigd dat het flink wat belasting heeft ontdoken. Nokia zou 3000 crore Indiase Roepie ontdoken hebben. Eén crore is een eenheid welke in India gebruikt wordt voor het aantal van tien miljoen.

India is een opkomende economie en Nokia was daarom flink aan het uitpakken in het land. Speciaal met dit soort markten in het achterhoofd werden onder andere de goedkope Nokia Lumia 510 ontwikkeld. Later deze maand zou Nokia overigens ook de Lumia 820 en 920 uit willen brengen in India.

Als donderslag bij heldere hemel werden kantoren van Nokia in Chennai en Sriperumbudur vereerd met een bezoekje van ambtenaren van de inkomstenbelastingen. Autoriteiten beschuldigen Nokia van het niet betalen van belastingen, één van de Indiase woordvoerders houdt het heel simpel: "Ze hebben geen belasting betaald in India."

Het totaalplaatje zou met een hoogte van 3.000 crore Indiase Roepies omgerekend goed zijn voor zo’n 415 miljoen euro. Nokia reageerde als volgt: "Het klopt dat de autoriteiten een bezoek aan Nokia hebben gebracht. Wij zullen volledig meewerken om onszelf er van te verzekeren dat de nodige informatie wordt gedeeld met de autoriteiten om het onderzoek te bevorderen. Nokia zet alles op alles om een eerlijke ondernemer te zijn."