1 min

Buma/Stemra zal commerciële websites die weigeren te betalen voor het embedden van YouTube-filmpjes hard aan gaan pakken. Als websites niet willen betalen zal er een rechtszaak volgen. Particulieren hoeven overigens niet bang te zijn, zij worden met rust gelaten.

3voor12 kreeg gisteren een brief op de mat waarin ‘vriendelijk’ verzocht werd een streaminglicentie af te nemen "Er is hier sprake van openbaarmaking van streaming muziek en daar is een streaming licentie op van toepassing", aldus de brief. In de brief werden overigens ook de nieuwe embedtarieven meegeleverd.

In 2009 besloot de Buma/Stemra dat commerciële websites moesten gaan betalen voor het embedden van YouTube video’s. Oorspronkelijk was het ook de bedoeling om particulieren voor de kosten te laten opdraaien wanneer zij hiervoor kozen maar na grote publieke verontwaardiging werd hier uiteindelijk toch van afgezien.

Tot op heden zijn er nog geen websites geweest die geweigerd hebben te betalen voor het embedden van YouTube video’s maar wanneer dit wel gebeurd zal er een rechtszaak volgen. Woordvoerder Bas Erlings laat aan Tweakers weten: "Dat klinkt heel hard, maar zo bedoel ik het niet. Wij kunnen echter niet uitleggen aan auteurs en componisten dat als een site niet wil betalen, we de zaak laten rusten.".