In Korea zou Samsung lang verzaakt hebben om de autoriteiten te waarschuwen nadat een werknemer in een fabriek om het leven kwam als gevolg van een gevaarlijk gaslek. De Koreaanse overheid onderzoekt of Samsung wetten heeft overtreden door het lek pas laat te rapporteren.

Het incident ontstond gisteren in een fabriek in Hwaseong in Korea, toen een vat met een capaciteit van 500 liter begon te lekken. Het vat bevatte waterstoffluoride, een zeer corrosieve stof. Vervolgens lekte het vat zes uur daarna opnieuw, aldus de lokale media. Tien liter zuur zou zijn ontsnapt, deels als gas.

Waterstoffluoride is een gevaarlijke stof en vreet de huid weg zonder dat hierbij in eerste instantie een pijnlijk gevoel bij ontstaat. Pijn wordt pas gevoeld wanneer het al te laat is om de wond te behandelen.

Een werknemer kwam als gevolg van het lek te overlijden. Deze werknemer zou geen speciaal pak gedragen hebben, maar slechts een gasmasker. Vier andere gewonden droegen wel een pak. Het onderzoek richt zich ook op de uitrusting van de werknemers.

Samsung zou in eerste instantie gedacht hebben dat het lek minimaal was en het met een plastic zak bedekt hebben en geen melding hebben gemaakt bij de autoriteiten. Een half etmaal later zou dit echter alsnog gebeurd zijn. Een uur later overleed de getroffen werknemer. De lokale politie zegt de verantwoordelijken te vervolgen als blijkt dat het ongeluk veroorzaakt is door een gebrek aan management.

Samsung zegt dat de omgeving geen gevaar loopt. Het bedrijf gaat de nodige maatregelen nemen om soortgelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen.