1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hardwareproducent HP komt met nieuwe regels voor studenten die werkzaam zijn in de Chinese productie. Het rekruteren van goedkope studenten voor productiewerk komt steeds meer onder druk te staan. Nadat Apple en Samsung het probleem in het verleden al aanpakten zet ook HP nu echt stappen.

De nieuwe richtlijnen van HP eisen dat studenten alleen vrijwillig mogen werken in de fabrieken. Ze moeten helemaal vrij zijn om te gaan wanneer ze willen, zonder consequenties. Ook gaat het bedrijf de klachtenprocedure aanpakken, wat represailles vanuit de werkplek moet voorkomen.

Studenten klagen over het werk, ze moeten lange shifts draaien en het werk heeft bovendien niets te maken met hun opleiding. Daarom gaat HP ook verplichten dat het werk door studenten complementair is aan de studierichting. Het percentage werkzame studenten brengt het bedrijf voorlopig terug naar maximaal 20 procent, er zijn al plannen in de maak om het aantal tot slechts 10 procent te reduceren.

Scholen worden soms door locale autoriteiten bevolen om werknemers te verschaffen. De leiding van de scholen krijgt hier zelfs een bonus voor. In Chino worden regels betreffende werkplekken en werknemers bovendien niet al te nauw genomen, wat sinds dit decennium voor veel ophef zorgt in westerse landen.

Apple- en HP-leverancier Foxconn heeft maar 2,7 procent studenten in dienst.