Rechter halveert boete Samsung aan Apple

Rechter Lucy Koh heeft in de zaak Samsung tegen Apple besloten dat Samsung nog maar ongeveer de helft van de 1 miljard dollar moet betalen. De boete komt daarmee op een bedrag van 598.908.892 dollar. Daarnaast komt er een nieuwe rechtszaak om het overige bedrag vast te stellen.

Koh heeft deze beslissing gemaakt omdat er twee fouten zijn gemaakt bij het berekenen van de hoogte van de boete door de jury. Ten eerste werd de winst van Samsung gebruikt om het bedrag vast te stellen, iets wat alleen mag gebeuren als er sprake is van inbreuk op een ontwerppatent. Daarnaast is er een fout gemaakt bij het bepalen van de periode van de door Apple geleden schade.

Koh legt uit dat Apple alleen gecompenseerd hoeft te worden voor productverkopen die plaats vonden nadat Cupertino melding heeft gemaakt van de inbreuk. Apple stelde Samsung op 4 augustus 2010 op de hoogte van de zaak. De uitgebreide lijst met patenten waarop Samsung inbreuk zou hebben gemaakt, verscheen pas op 15 april 2011. Bovendien werden er nog extra apparaten toegevoegd op 16 juni datzelfde jaar.

Samsung vroeg nog aan de rechter of zij zelf het bedrag wilde berekenen, maar dat heeft ze geweigerd. In plaats daarvan komt er dus een nieuwe rechtszaak om de hoogte van het resterende bedrag vast te stellen. De nu weg gescholden compensatie was van toepassing op 14 apparaten, waaronder de Nexus S 4G en de AT&T-variant van de Samsung Galaxy SII.

Bron:The Verge