Onderzoeksbureau IDC heeft bekendgemaakt dat het zijn voorspelling voor dit jaar voor de PC-markt bijstelt. In maart werd voorspeld dat de markt met 1,3 procent zou krimpen in vergelijking met 2012, in mei werd die voorspelling al aanzienlijk bijgesteld naar 7,8 procent en daar komt nu nog een nieuwe aanpassing bovenop.

De komst van Windows 8.1 zal de PC-markt in 2013 nog niet redden, denkt IDC. In 2013 zal de markt volgens IDC met 9,7 procent krimpen en dat is dus geen goed nieuws voor de PC-markt, noch Microsoft. Het blijft natuurlijk wel een voorspelling, maar hoe dichter we bij het einde van het jaar komen, hoe accurater deze zal worden.

In 2013 zullen er 134,4 miljoen computers verkocht worden volgens IDC. De daling in de verkopen is volgens het bureau te wijten aan verschillende zaken, maar ditmaal worden tablets en smartphones niet expliciet vernoemd.

De lancering van Windows 8.1 zal volgens IDC in 2013 geen kantelpunt betekenen. Wel denkt het bureau dat er een aantal grote problemen van het besturingssysteem worden verholpen, maar het zal niet genoeg zijn om de afname in verkopen in 2013 af te stoppen. In 2014 verwacht het bureau wel een minder grote afname, de voorspelling staat nu op 2 procent terwijl de markt in 2015 met 1 procent zal groeien.