Apple maakte onlangs de financiële cijfers van het afgelopen kwartaal bekend, opvallend detail hierbij was dat het Amerikaanse bedrijf een lening van 17 miljard dollar zou krijgen om aandelen terug te kopen. Door deze lening zou het merk zo’n 9,2 miljard dollar aan belasting ontlopen, zo berekende de verstrekker van de lening.

Apple’s handelswijze is een stuk goedkoper dan wanneer het bedrijf de volledige 55 miljard dollar, die de actie zou kosten, zou moeten financieren met geld van buitenlandse rekeningen. Wanneer dat geld naar de rekening in de Verenigde Staten zou worden doorgesluisd, zou namelijk een flinke belasting betaald moeten worden. De lening van Moody’s Investment Services zorgt er voor dat de Amerikaanse regering veel geld misloopt. Apple betaalt voor de lening een rente van 308 miljoen dollar per jaar.

Apple beschikt in het buitenland over een geldvoorraad van zo’n 100 miljard dollar en het financieren van de terugkoop van aandelen is dus in principe geen enkel probleem, maar het gebruik van dit geld zou zorgen voor een heffing van 35 procent, ofwel 9,2 miljard dollar.

Apple is volgens Moody’s overigens één van de grootste, of zelfs de grootste belastingbetalers in de Verenigde Staten. Voor elke veertig dollar aan belasting is er één afkomstig van Apple.