1 min

Over het algemeen werd aangenomen dat Microsoft’s volgende Xbox-spelcomputer voor de jaarwisseling op de markt zal verschijnen. Mogelijk gooit de aanwezigheid van een Blu-ray-drive echter roet in het eten, er wordt gemeld dat Microsoft moeite heeft met het verkrijgen van de benodigde licentie.

Via anonieme bronnen wordt gemeld dat een grote retailketen in Italië op de hoogte is gesteld dat Microsoft problemen heeft met het verkrijgen van de Blu-ray-licentie. Dat zou komen doordat Sony een langdurig exclusief contract heeft voor het gebruik van Blu-ray-drives in spelcomputers. Hierdoor zou de volgende Xbox niet meer in 2013 uitgebracht kunnen worden.

Het gaat hier natuurlijk om een gerucht, omdat het om een Italiaanse winkelketen gaat zou de vertraging ook alleen voor Italië of Europa kunnen gelden in plaats van wereldwijd. Het zou in dat geval ook niet voor het eerst zijn dat andere werelddelen eerder de beschikking krijgen over een nieuwe console. Bij de originele Xbox moesten Europeanen bijna een half jaar langer wachten, bij de Xbox 360 was dat slechts een halve maand.

Microsoft houdt op 21 mei een persconferentie over de volgende Xbox, we weten over twee weken dus mogelijk al meer.