1 min

Hack Tong, president van de Noord-Aziatische afdeling van HTC, vindt dat Samsung zijn positie als fabrikant van componenten en smartphones misbruikt ten opzichte van de concurrentie. Samsung zou HTC niet van componenten willen voorzien en ontwricht daarmee de concurrentie op de markt.

Een gedeelte van de eerste Android-smartphones van HTC werd voorzien van AMOLED-schermen van Samsung. Dit geldt bijvoorbeeld voor de HTC Nexus One welke in samenwerking met Google werd ontwikkeld en ook verschillende Desire-toestellen droegen een scherm van Samsung.

Voor latere toestellen kon HTC een streep zetten door Samsung als leverancier van componenten, meldt Tong. Hoewel HTC prima alternatieven heeft en met de HTC One (review) met scherpste scherm van het moment biedt, ondervindt het eveneens regelmatig problemen met de alternatieve leveranciers. Daardoor is de oplage van nieuwe toestellen tijdens en na de lancering vaak veel kleiner dan HTC zou willen.

"We hebben ondervonden dat de levering van componenten als een competitief wapen gebruikt kan worden," meldt Tong. Samsung is wat dat betreft een vrijwel unieke partij in de smartphonemarkt, aangezien het zelf toestellen ontwikkelt, maar ook componenten levert aan andere bedrijven. Datzelfde geldt overigens ook voor LG.