De joint-venture Nokia Siemens Networks bestaat voortaan alleen uit Nokia. Het aandeel van Siemens wordt door het Finse bedrijf overgenomen voor 1,7 miljard euro. De overname is een verrassing omdat de twee bedrijven eerder nog getracht hebben om de gehele samenwerking van de hand te doen.

Nokia bevestigde dat het 1,7 miljard euro neerlegt voor het aandeel van Siemens. Siemens beschikte over 50 procent van de aandelen. Het bedrag van 1,7 miljard euro is overigens nog niet voldaan, een gedeelte zal pas volgend jaar worden overgemaakt. Na de overname van het aandeel zal Nokia Siemens Networks doorgaan als onderdeel van Nokia. De overname zal wel eerst goedgekeurd moeten worden.

Nokia en Siemens probeerden de joint-venture eerder af te stoten en te verkopen. Dat is niet gebeurd, al is de mogelijkheid er natuurlijk nog altijd. Het ging de afgelopen jaren minder goed met het samenwerkingsverband, vanwege hevige concurrentie met onder andere Ericsson en Huawei, die eveneens netwerkapparatuur ontwikkelen.

Zowel Nokia als Siemens is blij met de overname. Nokia kan zich meer richten op het leveren van netwerkproducten, terwijl Siemens zich juist meer met andere markten wil bemoeien.