Volgens medewerkers en voormalig medewerkers van HTC heeft het noodlijdende bedrijf het meeste last van zijn eigen leider, Peter Chou. Het karakter van de CEO was in eerste instantie een uitkomst, maar wordt nu meer en meer een blok aan het been van het Taiwanese bedrijf.

Peter Chou is bezig aan zijn tiende jaar als CEO van HTC en heeft volgens de anonieme bronnen een grote aandacht voor details en maakt snel beslissingen. In het verleden hielp dat het bedrijf om te groeien omdat het snel kon reageren op de markt, maar door de nog snellere opkomst van Samsung bevindt HTC zich nu in een benarde positie.

Chou mist volgens de bronnen namelijk een eigen visie en dat zorgt ervoor dat HTC steeds moet reageren op ontwikkelingen in de markt, terwijl het zelf weinig nieuws brengt. "Zijn manier van besturen had in eerste instantie een positieve uitwerking, maar wordt steeds meer een zwakte voor het bedrijf."

Daarnaast heeft Chou veel buitenlandse topmensen aangesteld, wat de moraal binnen het bedrijf negatief beïnvloedde. Bovendien is er veel onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor bepaalde taken. Inmiddels zijn veel van de buitenlandse topmensen weer vertrokken, maar HTC’s imago heeft een flinke deuk opgelopen, die het met veel marketing en goede apparaten zal moeten repareren.

Als de HTC One (review) geen duidelijk succes oplevert, is er de optie om Chou zijn topfunctie te ontzeggen. HTC heeft echter geen opvolger klaarstaan.