1 min

Het eerste kwartaal zag een recorddaling van 13,9 procent in de verkoop van pc’s, volgens onderzoeksbedrijf IDC. De cijfers overtreffen een eerdere voorspelling van 7,7 procent krimp, wat volgens IDC vooral te wijten is aan Windows 8.

In de eerste drie maanden van dit jaar kochten consumenten 76,3 miljoen pc’s. Een erg teleurstellend cijfer, zelfs na de herhaaldelijk negatieve prognoses. IDC denkt dat Microsoft’s Windows 8 verantwoordelijk is voor de terugval.

"Hoewel sommige consumenten de nieuwe vorm en ondersteuning voor touchscreens van Windows 8 waarderen, zijn pc’s een minder aantrekkelijk alternatief voor tablets geworden. Dit komt bijvoorbeeld door de radicale verandering van de interface, het verwijderen van de vertrouwde startknop en met extra kosten gelieerde touchscreens. Microsoft moet in de toekomst moeilijke keuzes maken als het de pc markt nieuw leven in wil blazen," schrijft IDC vice-president Bob O’Donnel.

Ook de trage levering van onderdelen en de prijs zouden de verkoop van Windows 8 pc’s tegenwerken. Het onderzoek stelt verder dat de herstructurering van HP en Dell de verkoop geen goed deden. Lenovo doet het volgens IDC wel goed, met het doorzetten van een "solide aanvalsstrategie."

Volgende week donderdag presenteert Microsoft diens cijfers van het eerste kwartaal, wat hopelijk meer licht gaat werpen op de verkoopprestaties van Windows 8.