Nu Microsoft’s CEO Steve Ballmer recentelijk heeft aangegeven met pensioen te willen gaan, vragen veel mensen zich af wie hem gaat opvolgen. Eerder werd Stephen Elop, CEO bij Nokia, al gezien als een mogelijke kandidaat. Aan het lijstje van mogelijke opvolgers kan een nieuwe naam worden toegevoegd; Alan Mulally, CEO van autofabrikant Ford.

Dit geeft Reuters aan, volgens de nieuwsgever willen ten minste drie van de twintig grootste investeerders van Microsoft de Ford-topman als opvolger van Ballmer zien. Reden hiervoor is dat Mulally al vaker bedrijven die het moeilijk hebben uit het slop heeft geholpen.

Uit informatie uit de Time 100 blijkt dat ook Ballmer enthousiast is over Alan Mulally. Zo geeft hij in het stukje dat hij voor Time 100 heeft geschreven over Mulally aan: "Veranderende industrieën kunnen zelfs de meest ervaren directeur het moeilijk maken. Maar niet Alan. Hij snapt de fundamenten van zakelijk succes even goed als elke zakelijke leider die ik ken."

Het bestuur van Ford geeft aan open te staan om Mulally eventueel ontslag te laten nemen vanaf begin 2014. Mulally zelf houdt echter zijn lippen gesloten en geeft aan zich momenteel te concentreren op Ford.

Na de periode waarin Ballmer de macht had bij Microsoft, hopen veel mensen dat er met de komst van een nieuwe CEO eindelijk de concurrentie aangegaan kan worden op de smartphonemarkt met grote concurrenten als Apple en Samsung. Het doel hierbij is om in de komende vijf jaar het marktaandeel te verdriedubbelen. Om dit voor elkaar te krijgen zal Microsoft overtuigende keuzes moeten maken, keuzes die misschien gemaakt worden met Mulally aan het roer.