‘Nederland straks nog toegankelijker voor NSA’

Abonneer je gratis op Techzine!

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van ’s werelds grootste internetknooppunten, heeft plannen een vestiging op te zetten in de Verenigde Staten. Er is binnen de organisatie ophef over dit besluit ontstaan, gezien de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zich, met deze vestiging op Amerikaans grondgebied, eenvoudig toegang tot het dataverkeer kan verschaffen, middels de Patriot Act.

Op het internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt na, is de Amsterdam Internet Exchange de grootste ter wereld. Dit betekent dat er enorm veel dataverkeer samenkomt en wordt gebundeld. Vrijwel al het dataverkeer verlaat Nederland via dit knooppunt. De AMS-IX is begin jaren negentig ontstaan als een onafhankelijke organisatie in de vorm van een vereniging. Vrijwel alle Nederlandse internetproviders zijn lid.

Met de aangekondigde plannen van het bestuur om een vestiging op te zetten in de Verenigde Staten, is er bij de leden consternatie ontstaan. Het uitbreiden met een vestiging in de Verenigde Staten zou zakelijk gezien wel interessant zijn, maar het dataverkeer zou eenvoudig kunnen worden getapt door de NSA en dat baart de leden uiteraard zorgen.

Met de Patriot Act, een wet die het overheidsdiensten in de Verenigde Staten juridisch gezien mogelijk maakt zich op Amerikaans grondgebied toegang te verschaffen tot dataverkeer, zou een vestiging van de AMS-IX in de Verenigde Staten erg kwetsbaar kunnen worden. Middels de Patriot Act mag de Amerikaanse overheid zich namelijk ook toegang verschaffen tot alle buitenlandse vertakkingen van een bedrijf dat fysiek gevestigd is in de Verenigde Staten.

De gedachte dat door het besluit van het bestuur van de AMS-IX het complete Nederlandse dataverkeer eenvoudig kan en mag worden getapt door de NSA, is voor veel leden onaanvaardbaar. De directeur van de AMS-IX, Job Witteman, laat echter weten dat hij een dergelijke discussie alleen maar aanmoedigt en dat het uiteindelijk de leden zijn die het laatste woord zullen hebben.

Op 27 september zal er door de leden worden gestemd over het voorstel en zal er vermoedelijk niet veel later definitief bekend worden of er al dan niet een vestiging in de Verenigde Staten zal komen.