2min

Het blijft rommelen rond de NSA, gisteren is op The Intercept, de blog van NSA-journalist Glenn Greenwald, een artikel verschenen hoe de NSA toegang heeft tot alle data. Overheden geven de NSA simpelweg toegang tot de aanwezige glasvezelkabels in het land om alle data af te tappen, in ruil voor spionageapparatuur en de uitwisseling van informatie.

De NSA zou verschillende datacenters wereldwijd hebben ingericht, waar alle data wordt afgeluisterd en opslagen. In totaal zouden er dertien van dit soort datacenters bestaan die verspreid staan over de wereld. De exacte locatie van deze datacenters is een van de grootste geheimen van de NSA. Via deze datacentra heeft de NSA toegang tot allerlei glasvezelkabels die door verschillende landen lopen, in totaal zou het gaan om honderden kabels. Door deze kabels af te tappen kan al het internet, telefoon en berichtenverkeer worden afgetapt en opgeslagen.

Of er ook een NSA-datacenter in Nederland aanwezig is, is onduidelijk. Uit de documenten blijkt dat Duitsland en Denemarken partners van de NSA zijnvoor het aftappen. Nederland en België vallen onder de zogenaamde third party-landen, maar daar vallen Duitsland en Denemarken ook onder. Nederland is in elk geval een zeer belangrijke locatie voor de NSA, aangezien in Amsterdam het grootste internetknooppunt ter wereld ligt en daar enorm veel data wordt verwerkt.

De kans is dus groot dat de NSA op de een of andere manier in Nederland data probeert af te tappen. Dit kan in sommige gevallen ook vanuit Duitsland. In elk geval zou uit documenten blijken dat veel landen vrijwillig meewerken aan het aftapprogramma van de NSA, omdat ze daarmee toegang krijgen tot geavanceerde aftap-apparatuur. De enige voorwaarde is dat de landen geen Amerikaanse burgers bespioneren en de NSA zal dan niet het land in kwestie bespioneren via de locatie waar ze toegang toe krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat de NSA er dan niet voor kiest om Nederlanders te bespioneren vanuit datacenters in België of Duitsland.

In elk geval lijkt de NSA over nog veel meer data te beschikken dan waar tot op heden rekening mee werd gehouden.