2min

John Sculley, in het verleden CEO van het Amerikaanse Apple, uit in een interview met de BBC zijn lof voor de prestaties van Tim Cook, de huidige CEO van het bedrijf. Cook staat na het aftreden en overlijden van Steve Jobs inmiddels reeds twee jaar aan het roer van het elektronicabedrijf.

Door de raad van bestuur werd John Sculley in 1983 boven Steve Jobs verkozen tot CEO van Apple. Deze functie zou hij bekleden tot zijn aftreden in 1993. In een interview met de BBC doet Sculley een boekje open over zijn tijd bij Apple.

Zo herinnert Sculley zich nog goed het moment waarop hij door de inmiddels twee jaar geleden overleden Steve Jobs werd overgehaald voor hem te komen werken. De gevleugelde uitspraak luidde: "Wil je de rest van je leven suikerwater blijven verkopen? Of wil je met mij meegaan en de wereld gaan veranderen?" In die tijd was Sculley immers nog werkzaam bij frisdrankenconcern Pepsi.

Uiteindelijk kreeg het tweetal een onderling meningsverschil omtrent het vraagstuk of de producten van Apple compatibel zouden moeten worden met producten van IBM. Dit dreef de beide topmannen dusdanig uit elkaar, dat ze voor elkaars vertrek binnen Apple gingen lobbyen bij de raad van bestuur, waarna Jobs uiteindelijk de deur werd gewezen.

Sculley ziet de toekomst van Apple rooskleurig in. Hij geeft aan optimistisch te zijn over de financiële vooruitzichten van het bedrijf. Ook heeft hij vanwege zijn vertrouwen in de producten van Apple nog geen enkel aandeel van zijn totale aandelenpakket van de hand gedaan.

Over Tim Cook, de huidige CEO van Apple, is Sculley eveneens te spreken. Hij is van mening dat Cook de oorspronkelijke visie van Steve Jobs handhaaft en niet probeert in te leveren aan de kwaliteit en stijl van de producten.

Tevens is Sculley overtuigd van de overlevingskans van fabrikant BlackBerry, mits het bedrijf erin kan slagen om strategisch onderscheid te maken tussen de operationele bedrijfsvoering en zakelijke dienstverlening.