Google en verschillende Android-fabrikanten hebben een nieuwe rechtszaak aan de broek. De rechtszaak is aangespannen door het consortium Rockstar, wat bestaat uit Apple, BlackBerry, Ericsson, Microsoft en Sony. Rockstar werd opgericht om de patenten van het failliete Nortel over te nemen en te beheren.

De rechtszaak is aangespannen in de Amerikaanse staat Texas. Rockstar klaagt Google aan voor het schenden van zeven patenten, onder andere bij het gericht adverteren bij zoekdiensten. Naast Google mogen ook Asus, HTC, Huawei, LG, Pantech, Samsung en ZTE in het beklaagdenbankje plaatsnemen, omdat zij gebruik maken van het mobiele besturingssysteem Android. Ook zij zouden zeven patenten schenden, hierbij gaat het bijvoorbeeld om patenten op bepaalde elementen in een grafische interface, notificaties en het sturen van berichten.

Een woordvoerder van Google meldt dat zijn bedrijf blijft vechten voor een hervorming van het Amerikaanse patentsysteem, om massieve rechtszaken als deze te voorkomen. De aanklacht is bij de zoekgigant nog niet binnen.

Het consortium Rockstar kocht in 2011 meer dan 6.000 patenten van Nortel voor 4,5 miljard dollar. Google probeerde individueel deze patenten te bemachtigen, maar slaagde hier uiteindelijk niet in en was daarna gepikeerd en van mening dat het uitgesloten was door de bedrijven die Rockstar vormen.

Volgens John Veschi, CEO van Rockstar, schendt zo goed als elk technologiebedrijf wel een aantal patenten die nu in het bezit zijn van zijn bedrijf.