Microsoft is door een aandeelhouder aangeklaagd vanwege de boete die het bedrijf in 2013 in Europa kreeg opgelegd vanwege een antitrustzaak. De aandeelhouder is niet content met de manier waarop het Amerikaanse bedrijf om is gegaan met de overeenkomst die het in 2009 met de EU heeft gesloten.

In 2009 werd afgesproken dat Europese gebruikers een keuzescherm voor hun internetbrowser voorgeschoteld zouden krijgen, in plaats van dat Internet Explorer direct de standaardbrowser zou zijn. Veel gebruikers kregen zo’n scherm nooit te zien, Microsoft moest dat in 2013 bekopen met een boete van een 561 miljoen euro.

Aandeelhouder Kim Barovic is van mening dat het bestuur en leidinggevenden deze overeenkomst slecht hebben nageleefd. Dat veel gebruikers tussen 2011 en 2012 geen scherm getoond werd is volgens Microsoft te wijten aan een technische fout.

Barovic had Microsoft verzocht de fout te onderzoeken en actie te ondernemen tegen degenen die ervoor verantwoordelijk waren. Na enige tijd kreeg ze te horen dat het onderzoek niet resulteerde in een aanleiding om medewerkers te straffen. Barovic pareert dit besluit met een rechtszaak tegen het bestuur, dat volgens haar niet voldoende onderzoek heeft gedaan.