2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De jury van de onlangs afgeronde rechtszaak tussen Apple en Samsung heeft kenbaar gemaakt dat eerstgenoemde niet alleen Android-fabrikanten moet aanpakken in de rechtszaak. Een deel van Apple’s klachten zijn uiteindelijk te herleiden tot zoekgigant Google, daarom zou daartegen een rechtszaak moeten worden aangespannen.

In de rechtszaak tussen Apple en Samsung boekte het Amerikaanse bedrijf opnieuw een overwinning, maar de schadevergoeding die Samsung moet betalen is significant minder dan wat Apple had geëist. De jury is bovendien van mening dat Apple teveel om de hete brei draait. Een deel van de aangedragen patenten wordt namelijk niet direct door de toestelfabrikant geschonden, maar door de ontwikkelaar van de software: Google.

Jury heeft het gevoel dat Google de oorzaak van de problemen is

Apple, Google en Samsung zijn volgens de jury allen van mening dat ze waardevolle intellectuele eigendom hebben. Toch werd Google afgezien van enkele getuigen nauwelijks in de recente rechtszaak betrokken. De jury heeft echter het gevoel dat Google juist de partij is die initieel achter Apple’s klachten zit. Samsung gaf dit in de rechtszaak ook meermaals aan.

Consument is de dupe

De jury is van mening dat de consument uiteindelijk het meest de dupe wordt van de rechtszaken die Apple tegen de fabrikanten aanspant. Thomas Dunham, een jurylid, zou graag zien dat Apple en Samsung voor eens en altijd tot een oplossing komen. Daartoe zijn in het verleden al meerdere pogingen ondernomen, maar hoe serieus de partijen dat namen is onduidelijk.

De juridische strijd tussen de twee kemphanen is overigens nog niet voorbij: Samsung heeft bekendgemaakt in hoger beroep te gaan omdat het zich niet kan vinden in de opgelegde boete.