Google wordt door platenlabels beschuldigd misbruik te maken van de machtspositie die het bedrijf heeft verworven. De zoekgigant wil graag een dienst opzetten om muziek te streamen via YouTube en probeert daarbij de benodigde contracten af te dwingen.

Voor het streamen van muziek via YouTube moet Google contracten afsluiten met de betrokken partijen. Hierbij zou de zoekgigant misbruik maken van de dominantie marktpositie, dat beweert Worldwide Independent Network (WIN), een organisatie die opkomt voor onafhankelijke platenlabels.

De organisatie heeft Google 24 uur de tijd gegeven om een brief in te trekken. Die brief dwingt alle platenlabels in feite om een contract te tekenen, of alle muziekvideo’s van de weigerende labels worden van YouTube verwijderd. WIN is ook niet te spreken over het feit dat Google niet wil onderhandelen over het aanbod terwijl de royalties aanzienlijk lager zijn dan wat concurrenten als Deezer, Rdio en Spotify betalen.

Ook is het zo dat een groot deel van de onafhankelijke platenlabels dit soort zaken laat regelen door Merlin. Doordat de labels een gezamenlijke vertegenwoordiger hebben is het makkelijker onderhandelen en is er bovendien meer slagkracht bij het bespreken van hogere vergoedingen. Het individueel benaderen van labels wordt daarom als controversieel gezien.