Nest, het bedrijf achter de slimme thermostaat en rookmelder, heeft bekendgemaakt dat het de thermosstaat openstelt aan derden. Er is een SDK (software development kit) ontwikkeld zodat andere ontwikkelaars de thermosstaat kunnen aansturen. In januari werd bekendgemaakt dat Google voor 3,2 miljard dollar Nest overneemt. Waarmee de Nest-producten de eerste zijn van Google’s smart home-platform.

Met het openstellen van de thermosstaat en rookmelder kunnen andere intelligente producten hier gebruik van maken. Zo heeft Mercedes al een toepassing ontwikkeld die uitrekent wat je verwachte aankomsttijd is en dat doorstuurt naar de thermosstaat, de thermosstaat zorgt er dan voor dat het lekker warm is als je thuiskomt.

Ook de Jawbone smartbands hebben een integratie met Nest, de Jawbone kan meten wanneer je ’s morgens wakker wordt en dan meteen de verwarming omhoog zetten via de slimme thermosstaat van Nest.

Voor de rookmelder zijn ook de eerste toepassingen ontwikkeld. Bijvoorbeeld met Lifx, een fabrikant van connected lampen, als je rookmelder afgaat dan krijgen de lampen ook een seintje waardoor deze rood gaat knipperen. Hierdoor is iedereen gewaarschuwd dat er mogelijk brand is, maar ook is rood licht beter zichtbaar bij rookontwikkeling.

Tot slot is er een samenwerking met If This Then That (IFTTT), een dienst waarmee je zelf een script kan maken wat er moet gebeuren bij bepaalde gebeurtenissen. Vorige week schreven we over de smart home toepassingen van Archos, waar een scenario-editor wordt meegeleverd. Dat is eigenlijk precies hetzelfde, je hebt een paar variabelen en als die overeenkomen dan moet er een actie worden uitgevoerd. In het geval van Archos was dat bijvoorbeeld als de buitentemperatuur onder nul is zet de wekker een half uur eerder omdat de auto nog ijsvrij moet worden gemaakt. Of als je thuis binnenkomt doe dan het licht in de gang aan voor 5 minuten. Voor het smart home platform van Google zijn straks ook dit soort zaken mogelijk.

Google heeft Nest overgenomen voor 3,2 miljard dollar en dit zijn de eerste producten die bij Google’ smart home-platform horen, maar zeker niet de laatste. Afgelopen week nam Google het bedrijf Dropcam over, die Wifi-verbonden camera’s maken die de beelden direct naar de cloud sturen. Deze camera’s worden hoogstwaarschijnlijk ook onderdeel van Google’s smart home-platform.

Morgen vindt Google I/O plaats, het ontwikkelaarsevenement van Google dat eens per jaar wordt gehouden, ook worden hier elk jaar nieuwe producten en diensten onthuld. Google zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk ook over smart home gaan praten.