Langzaam begint de wereld van Internet of Things en huisautomatisering vorm te krijgen, op dit moment speelt Google daar een grote rol in met de Nest-thermostaat en de Dropcam-camera’s. Google wil echter nog veel meer als we de nieuwe patentaanvraag van het bedrijf bekijken.

Google heeft vorig jaar september een patentaanvraag ingediend genaamd "Security Scoring in a Smart-Sensored Home", in het Nederlands; "beveiliging in een slim huis met sensoren". Het patent gaat over een centrale server of een clouddienst die verschillende producten in huis met elkaar verbindt en laat communiceren.

Google doet dit nu al met zijn "Works with Nest"-programma. Waarbij de thermostaat en rookmelders kunnen samenwerken met diverse producten van andere fabrikanten, enkele voorbeelden hiervan zijn de Augus Smart Locks, Philips Hue-lampen en het Withings slaapsysteem. Google gaat echter nog veel verder want in het patent worden ook producten beschreven als slimme stopcontacten, schakelaars, nachtlampjes, deurbellen en deursloten. Er wordt zelfs melding gemaakt van een slimme wekker die je eerder wakker maakt als het slecht weer is of er een ongeluk is gebeurd waardoor er file staat naar je werk.

Of Google deze producten zelf wil gaan maken of dat het hiervoor partners zoekt is nog onduidelijk. Er zijn al verschillende bedrijven die dit soort producten maken maar deze werken nog niet samen met Nest. Google zou ervoor kunnen kiezen om overnames te doen, maar het zou de producten ook zelf kunnen ontwerpen en fabriceren. Dat de Nest-divisie nog de nodige smart home-innovaties voort zal brengen staat in elk geval vast.

Google gaat voor de beveiliging van huizen echter nog een stapje verder. Zo wil het bedrijf ook de verschillende smart home-systemen in een wijk laten samenwerken. Als er ergens wordt ingebroken moet het systeem van de buren in de directe omgeving ook daarop reageren. Bijvoorbeeld door alle deuren en ramen te vergrendelen.