2min

Softwaregigant Microsoft is één van de bedrijven die zich hard maakt tegen de afluisterpraktijken van inlichtingendiensten zoals de GCHQ en de NSA. Het bedrijf ziet een sombere toekomst voor zich, als deze praktijken niet worden ingeperkt.

Sinds een jaar wordt het grote publiek zich steeds meer bewust van de verregaande inbreuk die overheidsorganen kunnen maken op hun privacy. Klokkenluider Edward Snowden onthulde de vrijwel onbegrensde methoden waarover de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten beschikken, niets is te gek.

Balans tussen privacy en handhaving van de wet zoeken

Microsoft is één van de partijen die in de voorste linie staat om hervormingen af te dwingen. De softwaregigant pleit voor een overeenkomst waarbij het recht op privacy meer wordt meegenomen, hoewel de wettelijke handhaving ook zeker niet buitenspel moet komen te staan. Microsoft beschuldigde de Amerikaanse regering er zelfs van de regels te overtreden door inzicht te eisen in data die in het buitenland was opgeslagen.

Bij monde van Brad Smith, top-advocaat van Microsoft, laat de softwaregigant opnieuw weten ondanks hervormingen nog lang niet op te geven. Smith sprak tijdens een bijeenkomst in Washington en riep daar op een eind te maken aan "de onbelemmerde verzameldrift van bulkgegevens".

Zonder vertrouwen geen toekomst voor technologie

"Tegen het einde van dit decennium zijn er 50 miljard apparaten met een internetverbinding op aarde. Dit probleem gaat niet weg, het wordt alleen maar groter". Smith richt zich tot het Witte Huis en het Congres om zo snel mogelijk veranderingen door te voeren.

Smith is van mening dat het voor Microsoft belangrijk is dat overheden en overheidsorganen de regels die ze zelf opstellen naleven: "Wij zijn afhankelijk van het vertrouwen van de consument. Als we daar niet op kunnen rekenen, dan gaan we een sombere toekomst tegemoet. Wij bieden een omgeving waarin je je veilig moet voelen. Je moet er van verzekerd zijn dat je gegevens nog steeds de jouwe zijn."