Samsung voorziet een lagere winst voor het tweede kwartaal dan eerder werd verwacht, voornaamste reden hiervoor is de tegenvallende smartphoneverkopen. De groei in de smartphonemarkt begint een beetje af te remmen en daar heeft het bedrijf last van, daarnaast werkt de Zuid Koreaanse WON niet mee, die is momenteel erg sterk ten opzichte van de dollar.

Het is Samsung’s slechtste tweede kwartaal sinds 2012, wat op zich niet direct een ramp is, maar wel laat zien dat het bedrijf andere producten nodig heeft om de omzet en uiteraard de winst op peil te houden. De concurrentie in de smartphonemarkt is het afgelopen kwartaal een heel stuk steviger geworden, iets wat Samsung ook erkent. Samsung laat weten dat vooral de verkopen van midrange- en low-end smartphones tegenvielen. Daarnaast lijken Chinese consumenten op dit moment geen 3G-toestellen meer te willen kopen maar wachten op 4G-toestellen.

Op de tabletmarkt ziet Samsung ook nog wat uitdagingen. Consumenten vervangen hun tablet niet zo vaak als hun smartphones. Daarnaast lijken de smartphones met een 5 of 6 inch scherm een negatief effect te hebben op de verkopen van de 7 en 8 inch tablets. Binnenkort komt Samsung met de nieuwe Galaxy Note 4 op de markt die ongetwijfeld een scherm zal hebben van 5,5 of 6 inch en daarmee ook direct concurreert met de tablets.

Vorige week bracht Samsung een nieuwe tabletserie op de markt, de Galaxy Tab S, deze tablets beschikken voor het eerst over AMOLED-schermen en zijn ook iets groter dan voorgaande series. Samsung kiest bij deze serie voor 10,5 en 8,4 inch schermen, in plaats van 10,1 en 8,0 inch. Daarmee probeert Samsung mogelijk de tablets duidelijker te onderscheiden van de smartphones.

Samsung verwacht uit te komen op een winst van 7,2 biljoen WON wat omgerekend zo’n 5,2 miljard euro is. Dat is 24 procent minder winst dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden.