2min

Vandaag weet Forbes te melden dat Samsung gaat stoppen met Knox. Knox is de zakelijke oplossing voor Android om bedrijfsgegevens veilig en gescheiden te beheren op een Android-smartphone. Na 18 maanden ontwikkeling en fikse investeringen in het platform en de marketing ervan zou Samsung besloten hebben toch de handdoek in de ring te gooien. Google neemt een gedeelte van Knox over en heeft dit in de nieuwste versie van Android geïmplementeerd.

Eind vorige maand presenteerde Google de nieuwste versie van Android: Android L. Deze versie bevindt zich momenteel nog in een testfase, maar naast een nieuw uiterlijk heeft Google ook tijd besteed om Android beter te maken voor bedrijven. Enkele functies in Knox, zoals het gescheiden beheren van zakelijke apps en data op je Android-telefoon, zijn in deze nieuwe versie geïntegreerd. Bedrijven kunnen op afstand alle zakelijke gegevens van een smartphone wissen, zonder de privé-apps en -data te beschadigen of verwijderen.

Google gaf Samsung de credits voor het ontwikkelen van Knox en het delen van code om Android veiliger te maken. Hoewel Knox veel verder gaat dan wat Google tot op heden heeft geïntegreerd, creëert Samsung hiermee wel concurrentie, de basisvereisten heeft Google namelijk wel ingebouwd. Aan de ene kant een beetje een vreemde zet, aan de andere kant is het voor Samsung heel moeilijk om als enige op Android een dergelijk product uit te rollen.

Techzine heeft inmiddels contact gehad met de zakelijke afdeling van Samsung Nederland en zij zeggen niet te gaan stoppen met Knox. Of de berichtgeving van Forbes een op handen zijnde beslissing is waar ze in Nederland nog niet van op de hoogte zijn of dat Forbes er compleet naast zit, zal de toekomst moeten leren.

Techzine heeft zich in een eerdere fase al uitgebreid verdiept in Knox en schreef er al eens een review over.