1 min

Apple’s mobiele besturingssysteem iOS is momenteel heer en meester op de zakelijke markt, zo blijkt uit onderzoek. Wel begint Android aan een inhaalactie, in een kwartaal tijd groeide het aandeel van Google’s mobiele besturingssysteem met vijf procent.

Apple zag het eigen marktaandeel van 67 procent naar 62 procent afnemen, terwijl het aandeel van Android juist steeg van 27 naar 32 procent. Het aandeel van Windows Phone bleef gelijk en was zo goed als nihil. BlackBerry is niet in de cijfers meegenomen omdat dat verkeer via de eigen servers verloopt.


In principe is er voor zowel Apple als Google goed nieuws, want de zakelijke markt voor mobiele apparaten groeide met zo’n 20 procent. In absolute aantallen zagen beide bedrijven dus hogere verkopen. Toch moet de daling in Apple’s aandeel het bedrijf wel zorgen baren.

Bovenstaande cijfers zijn van de gehele markt, het onderzoek gaat ook in op het aandeel van tablets en wat dat betreft moest Apple ook een kleine daling noteren. Maar het beeld is nog vrij eenduidig: Apple beschikt over een aandeel van 90 procent, Android moet het doen met tien procent.