1 min

Het derde antitrustvoorstel van Google is officieel verworpen door de Europese Commissie. Google moet met een beter voorstel komen, of er zal een straf volgen.

Eurocommissaris Joaquin Almunia heeft officieel bekendgemaakt dat Google’s antitrustvoorstel niet wordt aangenomen, zoals eerder al werd gecommuniceerd. Eerder leek het er nog op dat Google en de EU eindelijk tot elkaar kwamen, maar dat bleek voorbarig. Inmiddels loopt de antitrustzaak waarin Google wordt verdacht van het manipuleren van zoekresultaten al vier jaar.

Google’s voorstel is verworpen omdat de concurrentie van de zoekgigant bewijs heeft overhandigd waaruit blijkt dat de voorgestelde maatregelen niet effectief zullen zijn. Google had voorgesteld om per onderwerp de resultaten van drie concurrenten te tonen in een speciale sectie in de resultaten, maar dat zou volgens Microsoft en consorten niet het gewenste resultaat opleveren.

Microsoft heeft uit eigen tests zelf ondervonden dat Google’s eigen diensten door zo’n maatregel een nog groter deel van het verkeer voor de rekening krijgen. Gebruikers zouden 99 keer meer geneigd zijn om op een dienst van Google te drukken dan een dienst in een speciale sectie.

Naast een antitrustzaak betreffende de manipulatie van de zoekresultaten van Google Search, loopt Google ook het risico dat een antitrustzaak naar machtsmisbruik met Android wordt gestart.