2min

Google lijkt af te stevenen op een boete van de Europese Commissie, de techgigant heeft tot drie keer toe geprobeerd een mededingingszaak te schikken, maar deze schikkingsvoorstellen zijn allemaal afgewezen, Google doet te weinig concessies. De Eurocommissaris heeft aan de BBC laten weten dat als Google niet meer concessies doet hij vervolgstappen gaat nemen en dat betekent een fikse boete.

Google heeft aangegeven nog steeds in gesprek te zijn met de EU om de mededingingszaak te schikken. Het bedrijf wordt ervan beticht zijn dominante positie op de zoekmarkt te misbruiken. Google heeft een marktaandeel van 90 procent onder de verschillende zoekmachines in Europa. Google positioneert de eigen diensten hoger in de zoekresultaten ten kosten van de concurrentie. Bedrijven die te lijden hebben hieronder zijn bijvoorbeeld prijsvergelijkers van producten, hotelkamers en vliegtickets.

Google heeft een schikkingsvoorstel gedaan waarbij de concurrenten een plek krijgen voor hun advertenties in de zoekresultaten waarbij ze vervolgens tegen elkaar op moeten bieden voor die plek. Dat voorstel is verworpen aangezien Google daar fors geld aan zou verdienen terwijl het gaat om de zoekresultaten, daarnaast zou de maatregel Google’s eigen diensten alleen maar ten goede komen.

Joaquin Almunia is op dit moment nog Eurocommissaris van mededingingszaken en heeft laten weten dat Google’s volgende voorstel echt meer concessies moet bevatten anders gaat hij over tot een bezwaarschrift inclusief een boete. Almunia wordt per 1 november vervangen door een nieuwe Eurocommissaris, het lijkt erop dat hij deze zaak wil afronden voor zijn vertrek.

Google riskeert een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet wat in het geval van Google neerkomt op 5,55 miljard dollar (4,33 miljard euro).