Assange: Google is een geprivatiseerde NSA

Google is een private variant van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, vindt WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Volgens Assange heeft de zoekgigant ook vele connecties met andere onderdelen van de Amerikaanse regering en het leger.

"Mensen die Google gebruiken zijn het product", zegt Assange, waarmee de recente woorden van Apple’s CEO Tim Cook vrijwel één-op-één worden herhaald. Google verzamelt zoveel mogelijk details over gebruikers ten goede van het toespitsen van marketing op het individu. De NSA is eveneens druk bezig om zoveel mogelijk van mensen te weten te komen.

Android is volgens Assange een goed voorbeeld: "Android is constant bezig met het versturen van je locatie, het streamen van je contactenlijst, e-mails en alles wat je zoekt. Alles wordt verzameld."

Ondanks Assange’s afkeer voor Google meldt hij dat hij veel overeenkomsten heeft met Eric Schmidt, de bestuursvoorzitter en oud-CEO van de zoekgigant. Zo staat Schmidt volgens Assange vooraan bij het uitpluizen van moeilijke concepten zoals het anonimiseren van verkeer via de Tor-browser.

Schmidt reageerde overigens al voor het interview op een boek dat Assange uitbrengt onder de naam When Google Met WikiLeaks. Schmidt gaf onder andere aan dat Assange paranoïde is en dat Google nooit heeft samengewerkt met de NSA, maar zich daar juist van afzet. Daarmee wordt overigens niet ontkend dat Google veel doet om meer over de gebruiker te weten te komen.

Bron:CNET