2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uit een verslag van de Washington Post blijkt dankzij de gelekte documenten van Edward Snowden dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal gegevens tussen onderlinge servers van Google en Yahoo wist af te tappen.

In een geheim verslag van de NSA dat op 9 januari dit jaar verscheen werd duidelijk dat er in de maand daarvoor bijna 200 miljoen gegevens afkomstig van servers van de internetbedrijven Google en Yahoo werden onderschept. Deze gegevens bestonden zowel uit zogenaamde metadata als de inhoud van gestuurde berichten, zoals tekst-, audio- en videobestanden.


Het was voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA al mogelijk om bepaalde gegevens van Google en Yahoo op een legale wijze via een gerechtelijk bevel te verkrijgen. In het recentelijk verschenen verslag van de Washington Post wordt meer duidelijkgemaakt over de manier waarop de NSA ook op discutabele wijze gegevens van de servers van Google en Yahoo wist af te tappen.

Hierbij maakte de NSA gebruik van zowel digitale- als cloudgerelateerde verbindingen tussen de servers van de beide internetbedrijven. Zo worden soms volledige email-archieven van gebruikers verplaatst naar een andere server. Hoewel deze servers zelf zwaar beveiligd zijn, is dit niet altijd het geval bij de verbindingen van en naar deze servers. Hierdoor wist de NSA voornamelijk op deze zwakkere plekken de datastroom af te tappen. Gezien het aftappen van deze verbindingen in de Verenigde Staten illegaal is, werden deze onderscheppingen uitgevoerd op grondgebied buiten de Verenigde Staten.

Ondanks het feit dat zowel Google als Yahoo gedurende hun bestaan duizenden kilometers glasvezelkabels hebben laten aanleggen en vele andere veiligheidsmaatregelen hebben getroffen om de beveiliging van data te waarborgen, lijkt dit dus tevergeefs te zijn. Google en Yahoo hebben beide verrast gereageerd op deze bevindingen van de Washington Post en verklaren dat zij geen data met de NSA uitwisselen.