Zoekgigant Google heeft een nieuw Moonshot-project toegevoegd. Het bedrijf wil met behulp van nanodeeltjes in de bloedsomloop de aanwezigheid van aandoeningen zoals kanker vaststellen.

Met behulp van nanodeeltjes in de bloedsomloop moeten de symptomen van ziektes snel en treffend vastgesteld kunnen worden. Bij kanker moet het vaststellen zelfs relatief eenvoudig zijn, omdat de ziekte zich onder andere manifesteert als proteïnen en duikers die niet in gezonde cellen te vinden zijn.

De magnetische nanodeeltjes zijn duizendmaal zo klein als een rode bloedcel. Met behulp van een wearable krijgt de eigenaar van het lichaam informatie vanuit de nanodeeltjes. Het inbrengen van de nanodeeltjes zou bijvoorbeeld in de vorm van een pil kunnen gebeuren.

Vooralsnog denkt Google dat het nog zo’n vijf jaar duurt voordat deze Moonshot werkelijkheid wordt. De zoekgigant onderzoekt bijvoorbeeld nog hoeveel nanodeeltjes nodig zijn om symptomen vast te stellen. Wetenschappers moeten ook een coating ontwikkelen waarmee de nanodeeltjes zich kunnen hechten aan cellen die een ziekte dragen. Het zal ook geen gemakkelijke opdracht zijn om aan alle regelgeving rondom dit soort producten te voldoen.

Een van de doelen van Google X is om de levensverwachting van mensen op te rekken, maar eigenlijk wil de zoekgigant een remedie tegen de dood. Met behulp van nanodeeltjes komt dat doel weer een stapje dichterbij, al lijkt het onwaarschijnlijk dat Google er echt voor kan zorgen dat mensen uiteindelijk zullen overlijden.